сряда, 15 април 2009 г.

Кукери. Кукерският ритуал. Информация за кукерството

Кукерството е традиционен български обичай, който се провежда по време на Нова година и Сирни Заговезни, наречен още Кукеровден, Чисти понеделник и Куковден. Познат е в Източна Тракия, на отделни места в Добруджа, Средногорието и в Родопска област. Кукерските игри се изпълняват само от мъже,предимно ергени,облечени в специално изработени костюми и маски. Повечето от маските са с дървена конструкция и облепени с разноцветни конци, парчета плат, лъскави пайети и други орнаменти и най-често пресъздават образите на различи животни.

В някои краища на България маските имат 2 лица - добродушно и зловещо, които представляват вечната връзка между добро и зло. Костюмите са изработени от кози или овчи кожи, като към тях се прикачват различни по брой, големина и звучност звънци.


Всяка кукерска група си избира водач,който е женен мъж с първо мъжко дете или близнаци, а в Източна България кукерските дружини са предвождани от двама мъже, облечени в традиционни булчински и младоженски костюми.

Първия момент от кукерския обичай е обхождането на всички домове с пожелание за здраве,плодородие и благополучие, разиграването на различни битови и комични сцени и събирането на дарове от стопаните. Това се случва само през нощта, тъй като има поверие, което гласи: „Не трябва слънцето да ги свари по пътищата!” На сутринта всички кукери се събират на селския мегдан и танцуват като раздрънкват окачените по тях звънци.



След това се пресъздават символично сцени на обредното засяване и заораване. Главно обредно лице е царят или водача, който впряга в дървено рало кукерите, изорава 3 бразди в кръг, засява и благославя. Ритуалът завършва с убиването на царя, след което той възкръсва и започва бурно веселие.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Снимкa на кукерски танци:

Кукерите се събират:

Кукер:

Кукерите на площада:

Част от снимките са предоставени от attractive, който в блога си има инетересен репортаж за кукерския фестивал Сурва 2009.

Още за КУКЕРИТЕ и българските традиции търсете в Bulgaria Inside

4 коментара:

  1. бравооооо мн добре

    ОтговорИзтриване
  2. МНОГО МИ ПОМОГНА В ДОМАШНОТО ПО ЧЕТЕНЕ,ПО БГ ЕЗИК И РАЗВИТИЕ НА РЕЧТА

    ОтговорИзтриване
  3. Bravo mn mi pomogna sas domashtoto po literatura

    ОтговорИзтриване